REHBERLİK NEDİR, NE DEĞİLDİR? REHBERLİĞİN İLKELERİ

Değerli Veliler,

Kıymetli Öğrenciler,

Okullar öğrencilerin bir bütün olarak gelişmesini destekleyen kurumlardır. Öğrencilerin sosyal, duygusal, bedensel ve zihinsel gelişimlerini en yüksek düzeye ulaştırmayı hedefler. Bu hedeflere ulaşabilmek için verilen hizmetler okul rehberlik servisince desteklenmektedir. Öğrencilerin bu gelişim süreçlerinde tüm ilgililerin okul rehberlik servisi ile yapacağı iş birliği gerçekleştirilecek olan çalışmaların etkililiğini arttırmaktadır.

Eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı ve istendik davranış değişikliği meydana getirme sürecidir. Bu süreçte bireyin daha önceden var olan davranışında değişiklik meydana gelebileceği gibi daha önce hiç göstermediği bir davranışı da göstermeye başlayabilir.

Amacı, bireylerin kendilerini gerçekleştirmelerine yardım etmek olan rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin esası da bireylerin davranışlarında olumlu yönde değişiklikler meydana getirmeye yöneliktir.

28.09.2023 293

Rehberlik Nedir?

Rehberlik; bireyin kendini ve çevresindeki olanakları tanıması, ilgi ve yeteneklerini fark etmesi, gerçekçi kararlar alması, kendisi ile uyum içinde olması ve nihayetinde kendini gerçekleştirmesi için yapılan; süresi, çözüm yolları ve sonuçları bireye göre farklılaşan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir.

Rehberlik Nedir, Ne Değildir?

*Rehberlikte bireyin sorunlarını birey adına çözme gibi bir durum yoktur. Birey problemlerini çözebilme becerisine sahiptir.

*Rehberlik bireyin sadece duygusal yönü ile ilgilenmez. Tüm gelişim alanları ile ilgilenir.

*Rehberlik hizmetleri bir disiplin görevi değildir. Yargılamaz ve ceza vermez.

*Rehberlik sadece öğrencilere verilen bir hizmet değildir. Öğretmen, veli ve diğer ilgililere de sunulan bir hizmettir.

Rehberlik Hizmetlerinin İlkeleri

Rehberlik hizmetleri, eğitim kurumlarının eğitim-öğretim etkinlikleri bütünlüğü içinde yer alır.

 Rehberlik hizmetleri tüm ilgililerin iş birliği ile yürütülür.

 Rehberlik hizmetleri tüm bireylere yöneliktir.

 Rehberlik hizmetlerinde gönüllülük esastır.

 Rehberlik hizmetlerinde bireye saygı esastır.

 Rehberlik hizmetlerinde gizlilik esastır.

 Rehberlik hizmetlerinde koşulsuz kabul esastır.

 Rehberlik hizmetlerinde tarafsızlık esastır.

 Rehberlik hizmetlerinde bilimsellik esastır.

 Rehberlik hizmetlerinde bireysel farklılıklara saygı esastır.

 Rehberlik hizmetlerinde bireye ve topluma karşı sorumluluk söz konusudur. Görüşme sürecinin verimliliği için, randevulu çalışma sistemi esas alınır.

Okul Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisine Nasıl Başvurabilirsiniz?

Okul rehberlik ve psikolojik danışma servisinden eğitim öğretim yılı boyunca öğrenci, veli ve öğretmenler yararlanabilir. Hafta içi her gün ders saatleri içerisinde hizmet verilmektedir. Rehberlik servisinden randevu almak hizmetin etkililiği ve verimliliğini arttıracaktır.