TEMEL İŞLEVLERİNE GÖRE REHBERLİK

TEMEL İŞLEVLERİNE GÖRE REHBERLİK

17.10.2023 1237

Rehberlik işleyişi ve temel ilkeleri aynı kalmakla birlikte rehberlik hizmetleri bireylerin yaşadıkları soruna veya hizmetin verildiği kuruma göre farklı işlevlere yönelik sunulabilmektedir.

1)    Uyum Sağlayıcı Rehberlik

Bireylerin yaşamlarında meydana gelen değişikliklere alışabilmeleri ve yaşadıkları uyum sorunlarının üstesinden gelebilmeleri amacıyla sunulan hizmetlerdir.

Okul döneminde ve özellikle ergenlik döneminde öğrenciler birçok uyum sorunu yaşarlar. Okul rehber öğretmeninin yaşanan sorunlara yönelik yaptığı çalışmalar rehberliğin uyum sağlayıcı işlevine yöneliktir.

2)    İyileştirici Rehberlik

Ortaya çıkmış sorunların, davranış ve uyum problemlerinin çözülmesine yönelik yapılan çalışmalardır.

3)    Önleyici Rehberlik

Sorun ortaya çıkmadan önce tedbir almak hem birey hem de topum açısından daha işlevseldir. Önleyici rehberlik, öğrencileri olumsuz etkileyebilecek durumların önceden tahmin edilerek ortaya çıkmaması için yapılan çalışmalardır.

4)    Tamamlayıcı Rehberlik

Rehberlik hizmetleri eğitim öğretim hizmetlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Etkili bir öğrenme gerçekleşmesi için yapılan çalışmalar rehberliğin tamamlayıcı işlevidir.

5)    Ayarlayıcı Rehberlik

Rehberlik alanında çalışanların eğitim plan ve programcılarına bilgi vermesidir. Öğrencilerin ilgi, yetenek, gelişim özellikleri ve ihtiyaçlarına en uygun eğitim hizmetlerinin programlarda yer almasında eğitim programcılarına ve planlamacılarına yardım ederek verilen rehberlik hizmetidir.

6)    Yöneltici Rehberlik

Öğrencilerin kendi özelliklerine uygun doğru tercihler yapabilmeleri ve çevredeki olanaklar hakkında bilgilendirilmeleri amacıyla yapılan çalışmalardır. Okul, ders, üst öğretim kurumu ve meslek seçimi gibi konularda bilgilendirici çalışmalar bu kapsamdadır.

7)    Geliştirici Rehberlik

Rehberlik hizmetlerinin öğrencilerin içinde bulundukları yaş ve gelişim dönemi özellikleri dikkate alınarak planlanmasıdır.

8)    Kriz Yönelimli Rehberlik

Kriz, bir bireyin veya grubun normal işlevini yerine getirmesini engelleyen sıra dışı durumlardır. Kriz durumlarına örnek olarak doğal afetler, kazalar, salgın hastalıklar, kayıplar, boşanmalar, istismar verilebilir. Kriz durumlarının yıkıcı etkileri olabilir. Kriz durumlarında en kısa sürede rehberlik hizmeti verilmeye başlanmalıdır.